Newsletter
Szkolenie: | „Systemu Bezpieczeństwa Żywności HACCP” |
Organizator: | Korpi |
Miejsce: | Toruń |
Termin: | 29-30 stycznia 2016 |
Rekrutacja: | w toku |
Cena: | 600 zł netto plus 23 % VAT; Specjalna cena dla Studentów: 300 zł brutto! |
Szczegóły: | PROGRAM SZKOLENIA 1. Wprowadzenie do systemu HACCP – historia, prawo żywnościowe 2. GHP/GMP – podstawa systemu HACCP 3. Program warunków wstępnych, Dobra Praktyka Higieniczna (GHP) 3.1. lokalizacja i otoczenie zakładu 3.2. układ funkcjonalny zakładu 3.3. maszyny i urządzenia 3.4. procesy mycia i dezynfekcji 3.5. zaopatrzenie w wodę 3.6. kontrola odpadów stałych i ścieków 3.7. zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola w tym zakresie 3.8. szkolenie personelu 3.9. higiena personelu 3.10. pomieszczenia socjalne 3.11. prowadzenie dokumentacji i zapisów w odniesieniu do GHP 4. Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP) 4.1. przyjęcie i magazynowanie żywności 4.2. postępowanie z surowcem 4.3. procesy technologiczne 4.4. transport wewnętrzny i zewnętrzny 4.5. prowadzenie dokumentacji i zapisów w odniesieniu do GMP 5. System HACCP – definicje, dokumentacja systemu, standardy 6. Wdrażanie systemu HACCP 7. Krytyczne Punkty Kontroli (CCP) - identyfikacja, wyznaczenie, monitorowanie 8. Zatrucia pokarmowe – definicje, główne przyczyny zatruć pokarmowych, jak zapobiegać zatruciom 9. Fizyczne, chemiczne i biologiczne skażenia żywności 10. Korzyści wynikające z funkcjonowania systemu HACCP 11. Test sprawdzający, wydanie stosownych zaświadczeń ukończenia kursu 12. Konsultacje indywidualne z trenerem CELE SZKOLENIA Celem zajęć jest zapoznanie uczestników z aktualnymi przepisami w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz zasadami praktycznego wdrażania i stosowania systemu HACCP. Oferta adresowana jest do kadry kierowniczej i pracowników żywienia zbiorowego, cateringu, zakładów produkcji i dystrybucji żywności jak również studenci uczelni wyższych. Prowadzący: Doświadczony trener, konsultant, auditor HACCP i Biegły Sądowy z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia |
powrót... |